فواید و مضرات عرق کاسنی و شاتره به عنوان دو گیاه دارویی مهم و شناخته شده در طب سنتی بسیار اهمیت دارد. عرق این دو گیاه در بهبود عملکرد بسیاری از اندام های بدن موثر و مفید است و کمترین عوارض و خطرات برای آن ها بیان شده است. در این مطلب فواید و مضرات عرق کاسنی و شاتره را مورد بررسی قرار می دهیم.
فواید عرق کاسنی
ابتدا به فواید و مضرات عرق کاسنی می پردازیم. عرق کاسنی سرشار از آنتی اکسیدان است، آنتی اکسیدان ها مولکول هایی هستند که از اکسید شدن مولکول های دیگر جلوگیری می کنند. اکسیداسیون مولکول ها می تواند منجر به رادیکال های آزاد شود که ممکن است به سلول ها آسیب برساند. آنتی اکسیدان ها نشان داده اند که سلامت قلب را بهبود می بخشند. همچنین عوارض ناشی از دیابت را کاهش می دهند و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهند . مطالعه دیگری نشان داده است که این گیاه دارای خواص پاکسازی قارچی نیز می باشد.
علاوه بر این ها ریشه گیاه کاسنی حاوی مقدار زیادی اینولین است که سطوح بالایی از فیبر را دارد. فیبر فواید زیادی برای بدن انسان دارد. برای کاهش وزن، سلامت روده، سلامت قلب و پوست مفید است. همچنین به کنترل سطح قند خون کمک می کند و می تواند خطر سکته را کاهش دهد. ریشه کاسنی می تواند به کاهش گرسنگی و کاهش وزن کمک کند. خواص ضد التهابی کاسنی برای درمان بیماری ها و درد های مرتبط با التهاب مفید است. در طب سنتی از کاسنی برای درمان آرتروز، درد مفاصل و درد عضلانی استفاده می شد.
عرق کاسنی به دلیل وجود اینولین به جذب کلسیم و سایر مواد معدنی کمک می کند. همچنین می تواند به افزایش تراکم مواد معدنی استخوان و جذب آهن کمک کند. مطالعاتی در حال انجام است که مشخص شده است کاسنی باعث کاهش کلسترول LDL می شود. این به دلیل سطح بالای اینولین در کاسنی است، اینولین برای مبارزه با کلسترول LDL شناخته شده است.
مضرات عرق کاسنی
مصرف بیش از حد عرق کاسنی می تواند مشکلات گوارشی نظیر نفخ، حالت تهوع، گرفتگی معده، اسهال و یبوست را به همراه آورد. از آنجایی که کاسنی می تواند تولید صفرا را تحریک کند، مصرف آن می تواند برای افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا مشکل ساز باشد.
فواید و مضرات شاتره
در ادامه مبحث فواید و مضرات عرق کاسنی و شاتره به خواص مفید و مضرات گیاه شاتره می پردازیم. این عرق گیاهی دارای خواص درمانی زیادی است. عرق شاتره ادرار آور است، تب بر، برطرف کننده نارسایی کبد، عفونت پوستی و اگزما، بثورات پوستی و روشن کننده پوست صورت است. علاوه بر این بینایی را تقویت و انسداد طحال و سنگ صفرا را برطرف می کند. عرق شاتره به درمان فشارخون بالا کمک می کند. البته اگر عرق شاتره به همراه عرق کاسنی مصرف شود تاثیر بیشتری دارد. در طب سنتی از این عرق گیاهی برای پاکسازی کبد و تصفیه خون استفاده می شود.
مضرات گیاه شاتره
گیاه شاتره در کنار خواص فراوانی که دارد مضراتی نیز به همراه دارد. عرق این گیاه در دوز های بالا می تواند سمی باشد و باعث اسهال شدید، گرفتگی عضلات و تنگی نفس شود. اگر می خواهید از این گیاه برای درمان بیماری ها استفاده کنید، حتما در مورد مصرف آن با متخصص طب سنتی یا پزشک مشورت کنید. عرقیات گیاهی در دوران بارداری باید با احتیاط مصرف شود، به طور کلی متخصصان طب سنتی معتقدند مصرف عرق شاتره در دوران بارداری و شیردهی باید بسیار کم باشد. گیاه شاتره با وجود خواص دارویی فراوان، گیاهی سمی محسوب می شود، بنابراین در مصرف آن باید احتیاط کرد. مصرف زیاد این گیاه باعث فلج عضلات و دستگاه تنفسی می شود.