طرز تهیه ی الگزیر و تنتور
یکی از بهترین اشکال دارویی گیاهان که از زمان قدیم مورد استفاده بودهاند، محلولهای هیدرو الکلی مخلوط آب و الکل) عصارهی گیاهان میباشند.
الگزیر و تنتور چیست و طرز تهیه ی الگزیر و تنتور:
درصورتیکه درجهی الکلی این محلولها حدود ۲۵ درصد (۲۵ قسمت الكل و ۷۵ قسمت آب) باشد فرآوردهی تنتور و درصورتیکه حدود ۶۰ درصد یا بیشتر باشد به نام الگزیر خوانده میشوند. در این روش گیاه خشک و یا تازه در محلول ۲۵ درصد الکل و آب (۲۵ قسمت الكل و ۷۵ قسمت آب) قرار میگیرد. کلیهی قسمتهای گیاه ممکن است مورد مصرف قرار گیرد. در اینجا الكل ضمن استخراج مواد نقش محافظ و ضد میکروب را نیز داراست. تنتور برای بعضی از گیاهان استفاده میشود و اکثراً تا دو سال میتوان آن را نگهداری کرد. تنتورهای صنعتی را با الكل اتیلیک تهیه میکنند که برای کاربرد خانگی میتوان آن را رقیق نمود.
طرز تهیه ی الگزیر و تنتور:
گیاه را درون ظرف (شیشهی درب دار) مناسبی قرار داده و بر روی آن مخلوط ۲۵ درصد الکل و آب اضافه میکنیم. (حلال باید تا بالای گیاهان افزوده شود. سپس در شیشه را بسته و آن را به مدت دو هفته در جای خنک قرار میدهیم و گاهی آن را تکان میدهیم. سپس آن را بر روی صافی صاف میکنیم؛ آنگاه تفاله را با دستگاه پرس و یا با دستکش پلاستیک میفشاریم تا در آن چیزی باقی نماند. تفالهی مانده کود خوبی برای گیاهان است. محلول صافشده را درون یک بطری قهوهایرنگ و یا ظرفی که از آن نور نگذرد میریزیم. میزان استاندارد گیاه و مخلوط آب و الکل برای تهیهی تنتور شامل ۲۰۰ گرم گیاه خشک یا ۶۰۰ گرم گیاه تازه با یک لیتر مخلوط آب و الکل است.
میزان معمول مصرف تنتورهای استاندارد ۵ میلیلیتر تا سه بار در روز (مجموعاً ۱۵ میلیلیتر) است. هنگام مصرف، تنتورها را باید با آب، آبمیوه و یا عسل طبیعی رقیق نموده تا بتوان مزهی آنها را تحمل نمود. برای تهیهی تنتور حتماً باید از الکل اتیلیک قابل شرب مصرف کرد؛ چراکه الکلهای دیگر سمی هستند. محلول هیدرو الکلی دارای حلالیت و پلاریته ای است که میتواند اکثر مواد مؤثر را در خود حل نموده و خواص کلی گیاه را در برداشته باشد.
مزایای الگزیر و تنتور:
بهطورکلی مزایای این نوع فرآوردهها شامل مواد زیر است:
– استریل بودن فرآوردههای هیدرو الکلی بهویژه در درازمدت؛
– پایدار بودن مواد مؤثر در این نوع حلالها و ماندگاری آنها به مدت طولانی؛
– جذب سریع این محلولها از راه خوراکی و تأثیرگذاری بهتر از اشکال جامد؛
همچنین چون مادهی اضافی و نگهدارنده به این فرآوردهها افزوده نمیشود؛ سازگاری بهتری با بدن داشته و قابلتحملتر هستند؛ درصورتیکه وقتی این عصارهها خشک شوند و بخواهند بهصورت اشکال جامد مانند قرص یا کپسول گیاهی درآیند باید به آنها مقداری مادهی شیمیایی افزود: ازاینرو بسیاری از افراد نسبت به مواد فرعی افزودهشده حساسیت داشته و از عوارض جانبی آنها در امان نخواهند بود. تنها مزیت فرآوردههای جامد (قرص و کپسول) طعم مطلوب آنها و تنها عيب فرآوردههای مایع مزهی نامطلوب اكثر آنهاست. بهطور خلاصه میتوان نتیجه گرفت که اشکال مایع بهغیراز مزه از هر نظر نسبت به اشکال جامد دارویی برتر هستند و آثار درمانی سریعتری را ایجاد میکنند.
نکته مهم:
بیشترین میزان تأثیرگذاری گیاهان دارویی متعلق به عصاره گیاهان دارویی است و بعدازآن میتوان به مکملهایی نظیر کپسولها اشاره کرد. کمترین میزان اثرگذاری هم متعلق به عرق و چای و دمنوش است.
امیدوارم که اطلاعات خوب و مفیدی در اختیار شما قرار داده باشیم با نظر دهی و امتیازدهی مارو از کیفیت مطالب آگاه نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت فروشگاه محصولات ارگانیک آشا مراجعه نمایید و برای کسب اطلاعات در مورد محصولات ارگانیک میتوانید با شماره 09120038341 مشاور فروشگاه ارگانیک آشا تماس بگیرید یا از طریق تلگرام، اینستاگرام با ما در ارتباط باشید.
منابع اطلاعات:
کتابها و مقالات گیاهان دارویی
فروشگاه محصولات ارگانیک آشا
موسسه کار آفرینی دکتر زرقانی
اطلاعات بسیار خوب و کاربردی بود
از اطلاعات بسیاربسیار خوب و مقیدتان تشکر میکنم
سوالی هم برایم پیش آمد:
آیا عطر و ادوکلن هم با این روش میشود درست کرد؟
اگر ممکن هست توضیح دهید
درود به شما وقت شما بخیر
خیر متاسفانه ساخت عطر و صنایع وابسته نیاز به تجهیزات بسیاری دارد و اینکه در نهایت آن عطر یا ادکلن پایداری باید داشته باشد