روش های طبیعی درمان یرقان
زردی یا یرقان اصطلاحی است که برای توصیف رنگ زرد پوست و سفیدی چشم به کار می رود. مایعات بدن نیز ممکن است زرد باشند. رنگ پوست و سفیدی چشم بسته به میزان بیلی روبین متفاوت خواهد بود. بیلی روبین ماده ای است که در خون یافت می شود. سطح متوسط آن منجر به رنگ زرد می شود، در حالی که سطح بسیار بالای بیلی روبین قهوه ای را ایجاد می کنند.حدود 60 درصد از کلیه نوزادانی که در ایالات متحده متولد می شوند، زردی دارند. با این حال، زردی ممکن است برای افراد در هر سنی اتفاق بیفتد به طور معمول زردی نشان دهنده مشکلی در کبد یا مجاری صفراوی است.
علائم یرقان:
1- رنگ زرد پوست : یک رنگ زرد پوست به طور معمول از سر شروع می شود و درکل بدن گسترش می یابد
2- زردی چشم ها
3- ادرار تیره
4- خارش بدن
علل یرقان:
1- زردی پوست و چشم در صورت عدم پردازش صحیح بیلی روبین در بدن اتفاق می افتد. این ممکن است به دلیل مشکلی در کبد باشد.
بیلی روبین ماده زائد زرد رنگی است که پس از خارج شدن آهن از خون در جریان خون باقی می ماند. با رسیدن بیلی روبین به کبد، مواد شیمیایی دیگری به آن متصل می شوند. ماده ای به نام بیلی روبین کونژوگه شده ایجاد می شود. بیلی روبین کونژوگه وارد صفرا می شود، سپس بدن را ترک می کند. این نوع بیلی روبین است که رنگ قهوه ای خود را به مدفوع می بخشد. اگر بیلی روبین زیاد باشد، می تواند به بافت های اطراف نشت کند. این به هیپر بیلی روبین معروف است و باعث ایجاد رنگ زرد در پوست و چشم می شود.
2- زردی اغلب در نتیجه یک اختلال زمینه ای اتفاق می افتد که یا باعث تولید بیش از حد بیلی روبین می شود یا مانع از تخلیه کبد می شود. هر دوی اینها منجر به رسوب بیلی روبین در بافت ها میگردد.
– التهاب حاد کبد: ممکن است در توانایی کبد که صرف ترشح بیلی روبین می شود اختلال ایجاد کند، و در نتیجه بیلی روبین در کبد تجمع یابد.
– التهاب مجرای صفراوی: می تواند از ترشح صفرا و از بین بردن بیلی روبین جلوگیری کند و باعث زردی شود.
– انسداد مجرای صفراوی: مانع از دفع بیلی روبین از کبد می شود.
– کم خونی همولیتیک: با شکسته شدن مقادیر زیادی گلبول های قرمز تولید بیلی روبین افزایش می یابد.
-سندرم گیلبرت: این یک بیماری ارثی است که توانایی آنزیم ها را برای پردازش دفع صفرا مختل می کند.
– کلستازیز: این کار جریان صفرا از کبد را قطع می کند. صفرا حاوی بیلی روبین کونژوگه به جای دفع در کبد باقی می ماند.
3- موارد نادر که ممکن است باعث زردی شود عبارتند از:
الف: سندرم Dubin-Johnson: این نوعی ارثی از زردی مزمن است که از ترشح بیلی روبین کونژوگه از سلولهای کبد جلوگیری می کند.
ب: سندرم کریگلر-نجار: این یک بیماری ارثی است که باعث اختلال در آنزیم خاص مسئول پردازش بیلی روبین می شود.
ج: زردی کاذب: این یک نوع زردی بی ضرر است. در این نوع زردی، زرد شدن پوست به دلیل بیلی روبین بیش از حد نیست، بلکه ناشی از بتاکاروتن اضافی است. معمولاً از خوردن مقادیر زیادی هویج، کدو تنبل یا خربزه ناشی می شود.
عوارض زردی:
خارش هایی که همراه با زردی است، گاهی اوقات می تواند به حدی شدید باشد که بیماران پوست خود را زخم کنند، افراد بی خوابی را تجربه می کنند، یا در موارد شدید، حتی فکر خودکشی نیز دارند.
به عنوان مثال، اگر مجاری صفراوی انسداد شده منجر به زردی شود، ممکن است خونریزی کنترل نشده ایجاد شود. این امر به دلیل عدم وجود ویتامین های لازم برای لخته شدن است.
یرقان درنوزادان:
زردی یک مسئله شایع دربین نوزادان تازه متولد شده است. حدود 60 درصد از نوزادان دچار زردی می شوند و این میزان تا 80 درصد از نوزادان نارس متولد شده قبل از 37 هفته بارداری، افزایش می یابد. آنها معمولاً طی 72 ساعت بعد تولد علائم خود را نشان می دهند. گلبول های قرمز خون در بدن یک نوزاد معمولاً شکسته و جایگزین می شود. این امر باعث تولید بیلی روبین بیشتر می شود. همچنین کبد نوزادان کمتر توسعه یافته است و به همین دلیل در فیلتر کردن بیلی روبین از بدن کمتر موثر است. علائم معمولاً طی 2 هفته بدون درمان برطرف می شوند. با این حال، نوزادان با سطح بیلی روبین بسیار بالا به درمان با انتقال خون یا فتوتراپی احتیاج دارند. در این موارد، درمان بسیار حیاتی است زیرا زردی در نوزادان می تواند منجر به ابتلا به آسیب های مغزی شود.
تست بیلی روبین:
سطح بیلی روبین در یک آزمایش خون به نام تست بیلی روبین تعریف می شود. این میزان بیلی روبین غیرمجاز یا غیر مستقیم است. اینها مسئول بروز یرقان هستند.
میزان بیلی روبین در میلی گرم در دسی لیتر (میلی گرم در لیتر) اندازه گیری می شود. در بزرگسالان و کودکان بزرگتر باید سطح بین 0.3 تا 6/0 میلی گرم در دسی لیتر باشد. حدود 97 درصد از نوزادانی که پس از 9 ماه بارداری متولد شده اند ، سطح پایین تر از 13 میلی گرم در روز دارند. اگر سطح بالاتری از این نشان دهند، معمولاً برای تحقیقات بیشتر ارجاع می شوند.
تشخیص یرقان:
پزشکان به احتمال زیاد از تاریخچه بیمار و معاینه جسمی برای تشخیص زردی و تأیید میزان بیلی روبین استفاده می کنند. آنها توجه زیادی به شکم می کنند، وجود تومور و استحکام کبد را بررسی می کنند. کبد محکم نشان دهنده سیروز یا زخم کبد است. کبد سنگی نشان دهنده سرطان است.
چندین آزمایش می تواند زردی را تأیید کند. اولین آزمایش عملکرد کبد برای تشخیص اینکه آیا کبد به درستی کار می کند یا خیر، است.
اگر پزشک نتواند علت آن را پیدا کند، ممکن است آزمایش خون را برای بررسی میزان بیلی روبین و ترکیب خون درخواست کند. این شامل: شمارش کامل خون (FBC) و (CBC) است: در واقع میزان گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها را اندازه گیری می کند.
-آزمایشات هپاتیت A ، B و C: این آزمایش برای طیف وسیعی از عفونت های کبدی انجام می شود.
-در صورت شک به انسداد، پزشک ساختار کبد را بررسی خواهد کرد. در این موارد، آنها از تست های تصویربرداری از جمله اسکن های MRI CT و سونوگرافی استفاده می کنند.
-آنها همچنین ممکن است کولانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپی (ERCP) را انجام دهند. این روشی است که با استفاده از آندوسکوپی و تصویربرداری با اشعه X انجام می شود. بیوپسی کبد هم روش دیگر است که می تواند التهاب، سیروز، سرطان و کبد چرب را بررسی کند. این آزمایش شامل قرار دادن یک سوزن به داخل کبد برای به دست آوردن نمونه بافت است. سپس نمونه زیر میکروسکوپ بررسی می شود.
چرا رژیم شما اهمیت دارد:
کبد شما هر آنچه که می خورید و می نوشید را پردازش می کند. این به بدن شما کمک می کند تا مواد مغذی را از مواد غذایی دریافت کرده و آنها را به انرژی تبدیل کند. کبد شما همچنین سموم و سلول های خونی آسیب دیده قدیمی را از بدن خارج می کند. هنگامی که این فرآیند مختل شود، بیلی روبین تولید ضایعات را شروع می کند. این می تواند به زردی منجر شود. آنچه می خورید و می نوشید تأثیر مستقیمی بر عملکرد کبد شما دارد. خوردن یک رژیم غذایی سالم به کبد شما اجازه می دهد تا کارآمدتر عمل کرده و سموم اضافی بدن را پاک کند. این می تواند به پاک کردن علائم شما کمک کند و خطر ابتلا به قسمت های بعدی زردی را کاهش می دهد.
رژیم غذایی شما باید شامل چه مواردی باشد:
غذاها و نوشیدنی های خاصی وجود دارد که تأثیر اثبات شده بر سلامت کبد دارند. افزودن این موارد به رژیم غذایی یا افزایش میزان مصرف آنها ممکن است علائم شما را به میزان قابل توجهی کاهش داده و سلامت کلی را تقویت کند. که شامل موارد زیر می شود:
1-حداقل روزانه هشت لیوان مایعات بنوشید. نوشیدن حداقل هشت لیوان آب در روز به کبد شما کمک می کند تا سموم را بیرون کند. همچنین از وزن سالم پشتیبانی می کند و خون را رقیق می کند و باعث می شود فیلتر کبد برای شما راحت تر شود.
2- قهوه یا چای گیاهی مصرف کنید: نشان داده شده است مصرف قهوه برای بهبود سلامت کبد مناسب است و منجر به کاهش خطر ابتلا به سیروز، کاهش سطح آنزیم های مضر کبد والتهاب می شود و همچنین می تواند سطح آنتی اکسیدان شما را افزایش دهد و این به پاک کردن سموم از بدن کمک می کند.
3- روزانه حداقل 2/5 لیوا ن سبزیجات و 2 لیوان میوه میل کنید.
4- به دنبال غذاهای پر فیبر مانند جو دوسر، انواع توت ها و بادام و آجیل، برنج قهوه ای باشید. فیبرها به ویژه فیبر محلول، به حرکت صفرا از کبد کمک می کند. این می تواند سمیت را کاهش دهد.
5- آنزیم های هضم طبیعی وجود دارد ممکن است به کاهش بیلی روبین کمک کند. می توانید آنزیم های گوارشی را در عسل، پوست پرتقال، آناناس، پاپایا، انبه پیدا کنید:
6- از پروتئین هایی، مانند ماهی، که احتمال کمتری در آسیب کبدی دارند، استفاده کنید.
7- از چربی های غیر اشباع مانند روغن زیتون می توان درحد اعتدال استفاده کرد.
8- شکر تصفیه شده می تواند باعث تجمع چربی در کبد شما می شود، بنابراین بهتر است از قندهای طبیعی استفاده کنید.
9- با پرهیز از غذاهای کنسرو شده و فرآوری شده، میزان دریافت سدیم را کاهش دهید.
جلوگیری و یا محدود کردن چیزهایی که می تواند به کبد آسیب بزند:
1- آهن: توجه به مصرف آهن بسیار مهم است. آهن زیاد باعث ایجاد زخم کبدی (سیروز) می شود.
2- چربی: غذاهای پرچرب و سرخ شده باید در حد اعتدال خورده شوند یا کاملاً حذف شوند، زیرا باعث ایجاد چربی در کبد می شوند. چربی های اشباع شده ممکن است برای کبد شما سخت تر از چربی های اشباع نشده باشند. اگرچه چربی های اشباع نشده، مانند روغن زیتون، سالم تلقی می شوند، اما هنوز هم باید در حد اعتدال خورده شوند. تحقیقات فعلی نشان می دهد که مصرف زیاد چربی های اشباع نشده هم می توانند در بیماری کبد چرب نقش داشته باشند.
3- قند: شکر تصفیه شده، شربت ذرت با فروکتوز بالا و سایر اشکال قند فرآوری شده نیز می تواند باعث چربی در کبد شود. بسیاری از غذاهای فرآوری شده که قند زیادی دارند نیز چربی بالایی دارند و خطر آسیب را دو برابر می کند.
4- نمک: یک رژیم غذایی حاوی نمک همچنین ممکن است به آسیب کبد و احتباس آب کمک کند. از بین بردن غذاهای فرآوری شده و کنسرو شده می تواند راهی آسان برای کاهش مصرف سدیم شما باشد. به جای استفاده از نمک، سعی کنید از گیاهانی مانند پودر سیر، پودر پیاز و یا پونه کوهی استفاده کنید تا به غذا طعم دهند.
روش های درمان یرقان:
1- روش های طبیعی درمان یرقان با نور خورشید:
یکی از پرکاربردترین روش های درمانی برای درمان زردی در نوزادان، فتوتراپی است. با این حال، یک مطالعه اظهار داشت که قرار گرفتن در معرض نور خورشید در درمان زردی نوزاد حتی از فتوتراپی نیز مؤثرتر است، زیرا به شکستن مولکولهای بیلی روبین کمک می کند.
2- روش های طبیعی درمان یرقان با اسانس رزماری و لیمو:
الف: عصاره رزماری با توجه به اثرات سم زدایی و محافظت کننده کبد، برای کبد بسیار مفید است. از این رو، برای درمان یرقانی مناسب است که غالباً ناشی از اختلال عملکرد کبد است. 12 قطره رزماری را با 30 میلی لیتر روغن حامل (روغن نارگیل یا جوجوبا) مخلوط کنید. این مخلوط را به صورت موضعی روی ناحیه شکم و کبد بمالید و به آرامی ماساژ دهید. روی آن را بپوشانید و اجازه دهید جذب شود.
ب: اسانس لیمو: روغن اسانس لیمو به دلیل محافظت در برابر آسیب های کبدی شناخته شده است. پتانسیل بالای آنتی اکسیدانی آن به تقویت سلامت کبد و درمان زردی کمک می کند. 12 قطره روغن ضروری لیمو را به 30 میلی لیتر روغن حامل مورد نظر خود اضافه کنید.خوب مخلوط کرده و آن را در تمام شکم و درست بالای ناحیه کبد خود بمالید.آن را بگذارید تا کاملاً جذب شود. شما باید این کار را یک بار در روز انجام دهید.
3- روش های طبیعی درمان یرقان با شیربز:
شیر بز جایگزین خوبی برای شیر گاو است و سرشار از بسیاری از مواد مغذی حیاتی است که برای بزرگسالان و نوزادان مفید است. وجود آنتی بادی های موجود در آن به درمان زردی کمک می کند. یک فنجان شیر بز مصرف کنید. شما باید روزانه این را بنوشید.
4- روش های طبیعی درمان یرقان با ماست پروبیوتیک:
ماست پروبیوتیک با تقویت ایمنی بدن و تنظیم کلنی های باکتریایی در بدن می تواند به کاهش سطح بیلی روبین کمک کند. نوزادان از مکمل پروبیوتیک نیز بهره مند می شوند. از این رو، مادران شیرده می توانند مصرف ماست پروبیوتیک را برای کمک به بهبود نوزادانشان افزایش دهند. روزانه یک کاسه ماست پروبیوتیک ساده مصرف کنید.
5- روش های طبیعی درمان یرقان با ویتامین دی:
از آنجا که نوزادان تازه متولد شده در معرض آفتاب قرار نمی گیرند، اغلب از نظر ویتامین D کمبود دارند. براساس مطالعه ای که در ژورنال انجمن پزشکی چین منتشر شده است، نوزادان دچار زردی در مقایسه با شیرخواران سالم، کمبود ویتامین D داشتند .شیرخواران روزانه به 400 IU ویتامین D نیاز دارند. به آنها یا قطره هایی از این ویتامین داده می شود، یا مادر شیرده می تواند غذاهای سرشار از ویتامین D مانند تخم مرغ ، پنیر و ماهی مصرف کند. بزرگسالان همچنین در صورت کمبود ویتامین D می توانند از این روش درمانی بهره مند شوند.
6- روش های طبیعی درمان یرقان با آب نیشکر:
از آنجا که آب نیشکر به تقویت کبد شما کمک می کند، یک درمان عالی برای درمان زردی است. بازیابی عملکرد کبد می تواند سطح بیلی روبین شما را درحالت کنترل قرار دهد. یک یا دو لیوان آب نیشکر بنوشید. شما باید هر روز این آب را بنوشید تا شرایط شما بهتر شود.
7- روش های طبیعی درمان یرقان با آب لیمو:
خواص آنتی اکسیدانی قدرتمند آب لیمو به رفع انسداد مجاری صفراوی شما کمک می کند. این امر سلامت کبد شما را تقویت می کند و در عین حال از آن در برابر آسیب های بیشتر نیز محافظت می کند. آب نصف لیمو را به یک لیوان آب اضافه کنید.خوب مخلوط کرده و مقداری عسل ارگانیک به آن اضافه کنید. فوراً آب لیمو را بنوشید.شما باید این را روزی 3 تا 4 بار بنوشید.
8- روش های طبیعی درمان یرقان با آب انگور سبز:
اعتقاد بر این است که آب انگور سبز با تقویت عملکرد کبد شما، زردی را جذب می کند. این می تواند سطح بیلی روبین را بهبود بخشد و زردی را درمان کند. یک فنجان آب انگور سبز مصرف کنید. شما باید این کار را بطور روزانه انجام دهید.
شما می توانید نوزادان را با آبمیوه استخراج شده از دو تا سه انگور تغذیه کنید.
9- روش های طبیعی درمان یرقان با خارمریم:
خار مریم نه تنها حاوی آنتی اکسیدان است بلکه حاوی سیلیمارین نیز هست. سیلیمارین به ترمیم سلولهای آسیب دیده کبد کمک می کند. برای به دست آوردن این فواید، برگهای گیاه خار مریم را به سالاد خود اضافه کنید، دانه های آن را برای یک میان وعده ظهر برشته کنید یا یک چای گیاهی تازه تهیه کنید. اگرچه استفاده از خار مریم معمولاً بی خطر است، در صورت نیاز باید قبل از استفاده با پزشک خود مشورت کنید .
10- روش های طبیعی درمان یرقان با سیر:
آلیسین موجود در سیر خاصیت آنتی اکسیدانی قوی دارد. این می تواند به سم زدایی کبد شما کمک کند و باعث بهبودی شما از زردی می شود. 1- چند حبه حبه سیر خرد شده را به رژیم روزانه خود اضافه کنید و مصرف کنید.
2- می توانید به طور مستقیم حبه سیر را نیز بجوید.
11- روش های طبیعی درمان یرقان با زنجبیل:
زنجبیل یکی دیگر از گیاهان دارویی است که در معالجه زردی مؤثر است. این گیاه دارای خواص آنتی اکسیدانی و هیپولیپیدمی قدرتمندی است که باعث تقویت عملکرد کبد می شود. همچنین می توانید زنجبیل ارگانیک را به عنوان جایگزین، به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید.
12- روش های طبیعی درمان یرقان با گوجه فرنگی:
گوجه فرنگی حاوی ترکیبی به نام لیکوپن است که یک آنتی اکسیدان قوی است. این به سم زدایی کبد شما کمک می کند و همچنین می تواند برای درمان زردی استفاده شود. گوجه فرنگی ها را در یک قابلمه بجوشانید، مخلوط را صاف کرده و پوست گوجه فرنگی را جدا کنید، گوجه فرنگی های آب پز را با آب جمع شده مخلوط کنید.این آب میوه را بنوشید. شما باید هر روز صبح یک بار برای چند هفته این آب را بنوشید.
13- روش های طبیعی درمان یرقان با آملا ( انگور فرنگی):
آملا یک داروی قدیمی است که برای درمان زردی استفاده می شود. سرشار از ویتامین C و بسیاری از مواد مغذی دیگر است و یک آنتی اکسیدان قوی است که می تواند به تقویت سلامت کبد شما کمک کند. آملاس ها (انگور فرنگی هندی) را در یک قابلمه بجوشانید، خمیر آملا را با آب باقیمانده مخلوط کنید.پس از سرد شدن مخلوط، مقداری عسل به آن اضافه کرده و مصرف کنید.شما باید روزانه 2 تا 3 بار آب آملا بنوشید.
14-روش های طبیعی درمان یرقان با آب جو:
جودارای خاصیت ادراری و آنتی اکسیدانی است که می تواند به بیرون راندن سموم و همچنین بیلی روبین ازطریق ادرار کمک کند. از این رو، یکی از بهترین و آسانترین راه حل های درمان زردی است. 1 قاشق چایخوری پودر دانه جو بو داده را به یک لیوان آب اضافه کرده و خوب مخلوط کنید.یک قاشق چایخوری عسل به آن اضافه کنید و مخلوط را فوراً بنوشید.
15- روش های طبیعی درمان یرقان با ریحان:
ریحان به عنوان چای محبوب شناخته شده است. این گیاه فعالیت های محافظت کننده کبدی را دارد که برای کبد مفید است و به درمان زردی کمک می کند. چند برگ ریحان (10 تا 12عدد) بردارید و آن ها را بجوید.اگر طعم آن بیش از حد زیاد است، می توانید برگ ها را آسیاب کرده و خمیر را به آب مورد علاقه خود اضافه کنید. شما باید روزانه سه بار این نوشیدنی را بنوشید.
16- روش های طبیعی درمان یرقان با پونه کوهی:
پونه کوهی یک آنتی اکسیدان قدرتمند است که سلامتی کبد شما را تقویت می کند و به آن در تجزیه مولکول های بیلی روبین کمک می کند. این به نوبه خود در مبارزه با زردی به طور طبیعی کمک می کند. یک یا دو قاشق چایخوری پودر برگ پونه کوهی را به یک فنجان آب اضافه کنید.آن را ت در قابلمه بریزید.5 دقیقه بجوشانید و صاف کنید. وقتی چای کمی خنک شد، سریعاً آن را بنوشید.برای بهتر شدن طعم آن می توانید مقداری عسل نیز به آن اضافه کنید. شما باید روزانه سه بار از این چای بنوشید.
17- روش های طبیعی درمان یرقان با پاپایا:
برگهای پاپایا منبع غنی از آنزیم هایی مانند پاپائین و کیموپاپاین هستند. این آنزیم ها از سلامت دستگاه گوارش شما پشتیبانی می کنند و همچنین مشکلات کبدی مانند زردی را درمان می کنند. یک یا دو برگ پاپایا برداشته و آنها را خرد کنید تا خمیری شکل شود مخلوط را صاف کنید. نصف قاشق غذاخوری از این آب را برداشته و یک قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کنید.
نکته مهم:
بیشترین میزان تأثیرگذاری گیاهان دارویی متعلق به عصاره گیاهان دارویی است و بعدازآن میتوان به مکملهایی نظیر کپسولها اشاره کرد. کمترین میزان اثرگذاری هم متعلق به عرق و چای و دمنوش است.
امیدوارم که اطلاعات خوب و مفیدی در اختیار شما قرار داده باشیم با نظر دهی و امتیازدهی مارو از کیفیت مطالب آگاه نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت فروشگاه محصولات ارگانیک آشا مراجعه نمایید و برای کسب اطلاعات در مورد محصولات ارگانیک میتوانید با شماره 09120038341 مشاور فروشگاه ارگانیک آشا تماس بگیرید یا از طریق تلگرام، اینستاگرام با ما در ارتباط باشید.
منابع اطلاعات:
کتابها و مقالات گیاهان دارویی
فروشگاه محصولات ارگانیک آشا