یبوست چیست؟
درمان یبوست با گیاهان دارویی
عبور مدفوع خشک و سفت از انتهای دستگاه گوارش به مدت چند هفته یا ماه ها که با سختی نیز همراه است را با عارضه ای به نام یبوست می شناسند. عارضه یبوست معمولی، بسیاری از افراد را درگیر می کند و به راحتی درمان می شود و اغلب به خاطر عدم وجود سبزیجات و میوه جات اتفاق می افتد، زیرا این محصولات دارای فیبر مناسب هستند و از یبوست جلوگیری می نمایند.
نوع دیگری از یبوست وجود دارد که به آن یبوست مزمن می گویند و به سادگی یبوست معمولی خوب نمی شود و فرد ممکن است در دفع مدفوع دچار اختلال شود. درمان یبوست مزمن بستگی به عامل آن دارد ولی در هر حال قابل درمان خواهد بود.
علائم یبوست :
چه موقع برای درمان یبوست به دکتر مراجعه نماییم ؟؟؟؟
هر موقع در دفع مدفوع تغییر احساس نمودید و یا تغییر عادت در تعداد دفعات خالی نمودن مدفوع احساس نمودید باید برای درمان آن به دکتر مراجعه نمایید.
دلایل ایجاد یبوست چیست ؟
یبوست معمولا زمانی اتفاق می افتد که مدفوع حرکت بسیار آرامی را در لوله گوارش داشته باشد. در نتیجه آب مدفوع به طور کامل جذب شده و حرکت مدفوع دچار اختلال می شود. یبوست مزمن و معمولی می توانند به دلایل مختلفی ایجاد شوند از جمله:
1- مسدود شدن انتهای دستگاه گوارشی که می تواند به دلایل زیر ایجاد شود : سرطان کلون یا سرطان روده بزرگ، همچنین گاهی به دلایل ناشناخته انتهای دستگاه گوارشی باریک می شود و در نهایت اجازه عبور مواد دفعی را به دستگاه گوارش نمی دهد و حرکت مواد دفعی آرام شده و تمام آب آنها جذب می شود و در نهایت یبوست ایجاد می گردد.
2- مشکلات عصبی : اعصاب نزدیک به روده در صورتی که دچار آسیب دیدگی شوند نمی توانند به خوبی کنترل خروج مواد دفعی را انجام دهند در نتیجه یبوست ایجاد می شود. در برخی ار بیماری ها مانند پارکینسون افراد چون مشکلات عصبی دارند، یبوست اتفاق می افتد.
3- اگر ماهیچه های روده که برای دفع مواد دفعی کار می کنند به دلایلی دچار اختلال شوند این حالت می تواند اتفاق بیفتد. ماهیچه های لگن همچنین کمک بسیار موثری برای عمل دفع انجام می دهند و عدم فعالیت مناسب آن ها می تواند باعث ایجاد یبوست شود. یکی از ترکیبات موثر برای فعالیت صحیح ماهیچه های بدن، کلسیم است . در صورتی که فرد میزان مناسبی از کلسیم دریافت نکند ماهیچه ها در دراز مدت از کار می افتند.
4- شرایطی که می توانند تعادل هورمونی بدن را از بین ببرند می توانند باعث ایجاد یبوست شوند. هورمون ها باعث می شوند سطح آب بدن در حال تعادل باقی بماند و هموستازی بدن را کنترل می کنند. در اثر بیماری هایی مانند دیابت و بیش فعالی غدد پاراتیروئیدی ممکن است یبوست به وجود بیاید، همچنین در زمان بارداری بسیاری از تعادلات هورمونی بدن به هم می ریزد که این می توانند مسبب ایجاد یبوست گردد.
برخی از فاکتورها می توانند باعث افزایش احتمال یبوست شوند که در زیر نام برخی از آنها را آورده ایم :
1- افزایش سن
2- افسردگی و بیماری های عصبی
3- دهیدراته شدن بدن
4- مصرف برخی از داروها برای درمان دیگر بیماری ها
5- فعالیت کم بدن و عدم ورزش کردن
6- خوردن غذاهایی با فیبر کم
7- معمولا افراد مونث بیشتر به یبوست دچار می شوند.
راههای کاهش یبوست :
1- خوردن غذاهایی با فیبر بالا، مانند سبزیجات، میوه جات و نان سبوس دار
2- عدم خوردن غذاهایی با فیبر کم مانند غلات بدون سبوس
3- خوردن آب فراوان یا خوراکی هایی که آب فراوانی دارند.
4- ورزش کردن به صورت مرتب
5- در صورت احساس به دفع مدفوع سریعا اقدام نمایید.
6-تمرین کنید تا برای خود یک برنامه مناسب برای دفع مدفوع طراحی نمایید.
7- برای رژیم غذایی کودکان حتما غذاهایی با فیبر مناسب در نظر بگیرید.
مصرف دارو:
شما می توانید با پزشک یا داروساز خود در مورد انتخاب یک ملین موثر صحبت کنید.
آنها ممکن است یکی از انواع زیر را توصیه کنند:
1- عامل انبساط: این ها مواد معدنی مبتنی بر فیبر هستند که برای افزایش میزان آب مدفوع شما استفاده می شود.
2- نرم کننده مدفوع: نرم کننده های مدفوع حاوی روغن ها برای تسکین مدفوع و رفع آنها از طریق روده هستند.
3- تحریک کننده روده: این باعث تحریک اعصاب در روده شما می شود تا حرکات روده را افزایش دهد.
4- ملین اسمزی: این ملین ها، مدفوع شما را، با کشیدن آب از بافت های اطراف به سیستم گوارش خود، نرم می کنند. با این حال، بیشتر از این مسهل ها نباید به طور مرتب و بدون مشورت با پزشک مصرف شود.
منیزیم سیترات :
مصرف منیزیم سیترات یک نوع ملین اسمزی است و یک درمان در برابر یبوست است. مصرف مقادیر متوسط مکمل های منیزیم می تواند به کاهش یبوست کمک کند. دوزهای بالاتر برای تهیه و تمیز کردن روده قبل از عمل جراحی یا سایر روش های پزشکی مورد استفاده قرار می گیرند.
خوردن غذاهای پروبیوتیک یا مکمل پروبیوتیک:
پروبیوتیک ممکن است به جلوگیری از یبوست مزمن کمک کند. نشان داده شده است که افرادی که دارای یبوست مزمن هستند یک عدم تعادل باکتری در روده خود دارند. تصور می شود غذاهای پروبیوتیک می تواند به بهبود این تعادل و جلوگیری از یبوست کمک کنند.
بررسی اخیر نشان می دهد که به نظر می رسد پروبیوتیک ها یبوست را با افزایش فرکانس حرکت روده و بهبود سازگاری مدفوع بهبود می بخشد. در رژیم غذایی، سعی کنید غذاهای حاوی پروبیوتیک مصرف کنید. نمونه هایی از ماست، نارنج و کیمچی، حاوی باکتری های زنده و دوستانه هستند و همچنین سیر، پیاز و موز دارای پرو بیوتیک بالایی هستند .
درمان یبوست با گیاهان دارویی
نوشیدن چای
نوشیدن مایعات گرم یک راه عالی برای به دست آوردن آب بیشتر در بدن است و یک روش طبیعی برای کاهش یبوست محسوب می شود. آب اضافی مدفوع را نرم تر می کند و کمک می کند تا به راحتی عبور کند. در حقیقت کمبود مایعات، یک علت شایع یبوست است. گرمای چای ممکن است سیستم گوارش را تحریک کند و به کاهش علائم کمک نماید
درمان یبوست با قهوه کافئین دار:
قهوه عضلات سیستم گوارش شما تحریک می کند. مطالعات نشان داد که قهوه کافئین دار می تواند روده شما را مانند غذا تحریک کند. این اثر 60٪ قوی تر از آب آشامیدنی و 23٪ قوی تر از نوشیدن قهوه بدون کافئین است. قهوه همچنین ممکن است حاوی مقادیر کمی از فیبرهای محلول باشد که باعث بهبود یبوست می شود.
درمان یبوست با گیاهان دارویی
درمان یبوست مصرف کمتر لبنیات:
در برخی موارد، عدم تحمل لبنیات می تواند به علت اثر آن بر روی حرکات روده باعث یبوست شود . در برخی موارد کودکان و بزرگسالان با عدم تحمل لاکتوز ممکن است یبوست را تجربه کنند. اگر فکر می کنید که ممکن است دلیل یبوست شما شیر و سایر لبنیات باشد، می توانید آن را به طور موقت از رژیم خود حذف کنید تا ببینید آیا علائم شما بهبود می یابد یا خیر. فقط مطمئن شوید که کلسیم مورد نیاز بدن خود را از مواد دیگری که غنی از کلسیم هستند تامین می نمایید.
درمان یبوست با گیاهان دارویی
درمان یبوست با گیاه سنا:
گیاه سنا معمولا برای از بین بردن یبوست استفاده می شود. سنا حاوی تعدادی ترکیبات گیاهی به نام گلیکوئیدها است که باعث تحریک اعصاب در روده و سرعت حرکت روده شما می شود. معمولا برای استفاده ازآن در بزرگسالان مدت کوتاهی در نظر گرفته می شود، اما اگر بعد از چند روز علائم شما از بین نرود، باید با پزشک خود مشورت کنید. معمولا برای زنان باردار، شیرده یا افرادی که شرایط سلامتی خاصی نظیر بیماری التهابی روده دارند، توصیه نمی شود.
درمان یبوست با آلو:
آلو و آب آلو اغلب به عنوان درمان طبیعی یبوست مورد استفاده قرار می گیرند. آلو، علاوه بر فیبر، حاوی سوربیتول طبیعی است که یک الکل قند است و ملین است. مطالعات نشان داده اند که آلو می تواند مؤثرتر از فیبر باشد. اگر شما مبتلا به یبوست هستید، آلو می تواند ساده ترین راه طبیعی باشد .
درمان یبوست با گیاهان دارویی
درمان یبوست با نعنا:
چای نعناع روش طبیعی برای معالجات گوارشی است و بسیاری از داروهای OTC برای مسائل گوارش حاوی عصاره نعنا هستند. تأثیر نعناع ممکن است باعث تحریک معده در هنگام مدفوع در روده شود. نوشیدن یک فنجان چای نعناع پس از هر وعده غذایی ممکن است به افرادی که از یبوست و ناراحتی معده رنج می برند سود برساند.
درمان یبوست با زنجبیل :
هنگامی که یبوست ناشی از هضم ضعیف باشد، ریشه زنجبیل ممکن است کمک کند. بسیاری از مردم از چای زنجبیل برای تحریک آرام در سیستم گوارش و بهبود هضم استفاده می کنند. چای زنجبیل پس از یک وعده غذایی سنگین می تواند به هضم کمک کند. نوشیدن 1 یا 2 فنجان هر روز، پس از غذا، ممکن است به بدن کمک کند تا غذا را فرآوری کند.
درمان یبوست با گیاهان دارویی
درمان یبوست باقاصدک:
چای گیاه قاصدک ممکن است به علائم گوارشی خفیف، مانند مشکل نفخ یا یبوست گاه به گاه، کمک کند. قاصدک می تواند کبد را برای تولید صفرا تحریک کند، که به طور غیر مستقیم به یبوست کمک می کند. چای قاصدک همچنین می تواند آب بیشتری برای سیستم گوارش و مدفوع ایجاد کند و از این طریق می تواند به رفع یبوست خفیف کمک کند. برای بهبود پروسه گوارش، یک فنجان چای قاصدک را بعد از غذا بخورید.
درمان یبوست با شیرین بیان:
چای ساخته شده از ریشه شیرین بیان یک دمنوش محبوب برای مسائل گوارشی است. ریشه شیرین بیان اثر ضد التهابی دارد و ممکن است به هضم کمک کند. بعد از یک وعده غذا، یک فنجان چای ریشه شیرین بیان می تواند سیستم گوارش را تسکین دهد و حرکت روده را تشویق کند.
درمان یبوست با گیاهان دارویی
درمان یبوست با گیاه دارویی ختمی:
ریشه ختمی ممکن است یک اثر آرام بخش مانند شیرین بیان داشته باشد و ملین بودن، آن را یک دمنوش محبوب در میان چای های دارویی قرار می دهد. بهتر است یک فنجان از این چای را در انتهای روز بنوشید.
درمان یبوست با بابونه:
بابونه یک گیاه شناخته شده معطر است که در چای ها برای اثرات تسکین دهنده آن در بدن استفاده می شود. نوشیدن یک فنجان چای بابونه پس از غذا یا در پایان روز ممکن است به آرامش عضلات روده کمک کند و حرکت روده را سریع تر کند.
درمان یبوست با گیاهان دارویی
درمان یبوست با جعفری:
سبزی جعفری یک گیاه معمولی است که ممکن است به اختلالات گوارشی کمک کند. چایی که حاوی برگ یا دانه این گیاه است ممکن است به کاهش یبوست کمک کند.
اگر شما مشکل یبوست دارید باید قطعا با پزشک خود صحبت کنید تا علت بالقوه را شناسایی کرده و پروتکل درمان موثر را پیدا کنید.
درمان یبوست با گیاهان دارویی
نکته مهم:
بیشترین میزان تأثیرگذاری گیاهان دارویی متعلق به عصاره گیاهان دارویی است و بعدازآن میتوان به مکملهایی نظیر کپسولها اشاره کرد. کمترین میزان اثرگذاری هم متعلق به عرق و چای و دمنوش است.
امیدوارم که اطلاعات خوب و مفیدی در اختیار شما قرار داده باشیم با نظر دهی و امتیازدهی مارو از کیفیت مطالب آگاه نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت فروشگاه محصولات ارگانیک آشا مراجعه نمایید و برای کسب اطلاعات در مورد محصولات ارگانیک میتوانید با شماره 09120038341 مشاور فروشگاه ارگانیک آشا تماس بگیرید یا از طریق تلگرام، اینستاگرام با ما در ارتباط باشید.
منابع اطلاعات:
کتابها و مقالات گیاهان دارویی
فروشگاه محصولات ارگانیک آشا
موسسه کار آفرینی دکتر زرقانی