خواص درمانی ریشه ختمی چیست؟
نام علمی: Althea officinalis
نام عمومی: (Marshmallow(Root
نام انگلیسی: (Marshmallow(Root
نام عربی: خطمی
نام فرانسوی: Guimauve officinale
نام آلمانی: Althaeawurzel
نامهای مترادف: Malva officinalis, Althea taurinensis
نام خانواده: Malvaceae (پنیرک)
گیاهشناسی و خواص درمانی ریشه ختمی چیست؟
ختمی، گیاهی است علفی و پایا به ارتفاع تا ۱/۵ متر و پوشیده از کرک. برگهای این گیاه با پهنک بزرگ و شامل ۵-۳ لب دندانهدار است. ختمی گلهایی به رنگ سفید مایل به گلی یا ارغوانی دارد که در قسمتهای انتهایی ساقه اکثراً بهصورت سه تایی دیده میشوند. انواع زینتی آن دارای گلهایی به رنگهای مختلف هستند، ولی ازنظر خواص تا حد زیادی به گونه اصلی شبیهاند. قسمت مورد استفاده ختمی گل، ریشه و برگ آن است. گیاه مربوطه، در نقاط مختلف ایران، ازجمله اطراف تهران، اطراف کرج، نواحی البرز، آذربایجان، خراسان، لرستان، اصفهان و در نقاط شمالی ازجمله رشت و گرگان میروید.
تاریخچه و خواص درمانی ریشه ختمی چیست؟
ریشه ختمی بهعنوان منبع مهم موسیلاژ بیش از دو هزار سال است که برای درمان گلودرد، درمان سرفه و ناراحتیهای معده و بهطور موضعی جهت التیام زخم، کاربرد دارد. این موسیلاژ، در تهیه پمادهایی برای تسکین پوستهای ترک خورده و همچنین به میزان کم (ppm۲۰ ) جهت شکل ظاهری و حجیم کردن غذا مصرف میشود. یک گزارش، خبر از وجود گیاهی شبیه ختمی در محل قبریک نئاندرتال در عراق میدهد.
منشأ جغرافیایی:
ختمی بومی اروپا و غرب آسیاست. ریشه گیاه از گیاهان دوساله کشت شده تهیه و به بازار عرضه میشود. مهمترین کشورهای صادر کننده آن بلغارستان، مجارستان، بلژیک، مرز یوگسلاوی و شوروی سابق هستند.
مهمترین خواص درمانی ریشه ختمی چیست؟
ختمی بهعنوان ضد سرفه بهویژه برای سرفههای حاصل از تحریکات التهابات غشاء مخاطی یا تورمی گلو (نزلهای) که دارای ترشح میباشند، بسیار مؤثر است.
طريقه و میزان مصرف:
ریشه خشک شده ختمی را ابتدا آسیاب کنید؛ سپس ۱۰-۳ گرم از این پودر را با یک استکان یا لیوان آب سرد به مدت نیم ساعت بخیسانید (البته هرچه بیشتر خیسانده شود، بهتر است). آنگاه با همزن، آن را بهخوبی هم زده و سپس صاف کنید. حالا میتوانید آن را بهطور مستقیم یا با یک قاشق عسل مخلوط کرده و میل کنید. ازآنجا که عسل، خود ضد سرفه و گرفتگی صداست، با مخلوط کردن این دو، اثر آنها تقویت شده و کارایی بهتری خواهند داشت.
فرآوردههای گیاهی:
تعداد کمی محصولات آماده وجود دارد، ولی محصولاتی که مخلوطی از چند گیاه هستند، وجود دارند که یکی از آنها ریشه ختمی است. همچنین محصولات موضعی مانند پماد، از ریشه ختمی، در بازار جهان وجود دارد که دارای خاصیت ضد درد و ضد التهاب است.
عوارض جانبی:
تاکنون عارضه جانبی خاصی از مصرف این گیاه گزارش نشده است.
دیگر خواص درمانی ریشه ختمی چیست؟
ضد درد، ضد باکتری، ضد سم، ضد التهاب، ضد سرفه، ضد عفونیکننده، ضد احتقان، ضد کرم، ادرارآور، خلط آور، کاهش دهنده قند خون، محرک سیستم ایمنی بدن، ملین و مسهل.
ترکیبات مهم:
مهمترین ترکیب ریشه ختمی، موسیلاژ آن است که در فصول مختلف، درصد آن متفاوت بوده و در زمستان به حداکثر میرسد. منابع مختلف، درصد موسیلاژ ریشه ختمی را بین ۳۵-۱۰ درصد ذکر میکنند. موسیلاژ در اثر هیدرولیز، قندهای رامنوز، گالاکتوز و اسید گالاکتورونیک، ایجاد میکند. ترکیبات دیگر شامل: فلاونوئید، پکتین، قندها، آسپاراژین و کمی استرول هستند.
نکته مهم:
بیشترین میزان تأثیرگذاری گیاهان دارویی متعلق به عصاره گیاهان دارویی است و بعدازآن میتوان به مکملهایی نظیر کپسولها اشاره کرد. کمترین میزان اثرگذاری هم متعلق به عرق و چای و دمنوش است.
امیدوارم که اطلاعات خوب و مفیدی در اختیار شما قرار داده باشیم با نظر دهی و امتیازدهی مارو از کیفیت مطالب آگاه نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت فروشگاه محصولات ارگانیک آشا مراجعه نمایید و برای کسب اطلاعات در مورد محصولات ارگانیک میتوانید با شماره 09120038341 مشاور فروشگاه ارگانیک آشا تماس بگیرید یا از طریق تلگرام، اینستاگرام با ما در ارتباط باشید.
منابع اطلاعات:
کتابها و مقالات گیاهان دارویی
فروشگاه آشا ارگانیک
موسسه کار آفرینی دکتر زرقانی