خواص بی نظیرفندق تازه چیست؟
نام فارسی: فندق
نام علمی: Corylus avellana
نام عمومی: Common hazel
نام انگلیسی: Common hazel
نام عربی: بُندُق (Bondoq)
نام فرانسوی: Noisetier commun
نام آلمانی: Deutsche hasel
نام خانواده: Corylaceae (فندق)
گیاه شناسی وخواص بی نظیرفندق تازه چیست؟
گیاه فندق اصولاً بهصورت درختچه است که ارتفاع آن در نواحی مساعد تا ۸ متر میرسد و میتواند تا ۱۵ متر هم مرتفع شود. البته در بعضی مناطق ارتفاع آن بین ۱/۵ تا ۳ متر است. برگها پهن و نوکتیز با لبههای ناهموار و دندانه دار هستند که گاه طول و عرضی تا ۱۲ سانتیمتر دارند. پشت و روی این برگها با پرزهای نرمی پوشیده شده است. گلها بهصورت نر و ماده در اوایل بهار و قبل از برگها ظاهر میشوند. گلهای نر بهصورت سنبله آویخته بلندی به رنگ زرد کمرنگ به طول تا ۱۲ سانتیمتر است؛ اما گلهای ماده بسیار کوچکاند و بهصورت پنهان در جوانهای قرار داشته و خامهای به رنگ قرمز کمرنگ دارند.
میوه گیاه که فندق نامیده میشود، بهصورت اجتماع ۱ تا ۵ عددی است که هر کدام در پوشش سبزرنگی قرار میگیرند و سه چهارم آن را میپوشانند و به مرور از آن جدا میشوند. فندق به شکل کروی و گاهی تخم مرغی و قطر معمولی آن ۱۲ تا ۲۰ میلیمتر است؛ ولی نمونههای درشتتری وجود دارد که قطر آنها به ۲۵ میلیمتر هم میرسد. رنگ فندق زرد مایل به قهوهای و مدت رسیدن کامل آن از زمان گرده افشانی ۷ تا ۸ ماه است. درخت فندق بومی اروپا و شرق آسیاست. این درخت در ایران و بهخصوص نواحی شمال غربی، از جمله آذربایجان، اهر، قره داغ، ارسباران، اردبیل، آستارا، طالش و قزوین میروید.
تاریخچه و خواص بی نظیرفندق تازه چیست؟
فندق از حداقل شش هزار سال قبل مورد استفاده بشر بوده است. در دوران نوسنگی از چوبهای آن برای تهیه سرپناه (چپر) استفاده میکردند (حتی در دوران جدید نیز به همین منظور و یا مواردی از جمله بادشکن برای باغها و مزارع و یا جدا کردن محیطهای مسکونی از راههای عبوری و سر و صدا استفاده میکنند).
همچنین از آن سبدهای چوبی، قفس پرندگان، خمرههای چوبی و انواع عصا میساختند (البته هنوز هم عصاهای مختلف از چوب درخت فندق تهیه میشود). از قدیم برگ درخت فندق را برای غذای دام استفاده میکردند. یکی از غذاهای انسان ماقبل تاریخ دانههای فندق بوده است. در اعتقاد عوام، ریشه درخت فندق دورکننده ارواح شیطان است و مردم انگلستان آن را سمبل باروری میدانند. در قسمتهایی از انگلستان دانه فندق را برای درمان روماتیسم مصرف میکردند. از جنگ جهانی دوم، یکی از شغلهای عادی مردم اروپا (بهخصوص شمال اروپا) کاشت و برداشت فندق بوده است.
دارو شناختی وخواص بی نظیرفندق تازه چیست؟
تجزیه و شناسایی مواد مؤثر مهم فندق نشان میدهد که دارای املاح و ویتامینهای با ارزشی بهخصوص از نظر فسفر است. این مواد به اضافه مواد روغنی، قندی و پروتئین، آن را بهصورت یکی از خشکبار بسیار با اهمیت در آورده است؛ بنابراین بهعنوان یک ماده مغذی برای افراد سالم یا دچار کمبودهای مختلف و بهخصوص کودکان، میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
ابنسینا در کتاب قانون راجع به خواص فندق تازه چنین گفته است:
فندق یا بُندُق از گردو مغذیتر است؛ زیرا از آن پرمایه تر و کم چربیتر و دیرهضم تر است. طبیعت آن به گرمی و خشکی میگراید. از گردو قابض تر است. ایجاد نفخ میکند. مصرف زیاد آن سردرد آورد. اگر در روغن سرخ کنند و با اندکی فلفل بخورند، برای تسکین زکام خوب است. بقراط فرماید: فندق مغز را افزایش دهد. با عسل طبیعی و آب تناول شود، داروی سرفه مزمن است. تحریک کننده استفراغ است.
در کتاب مخزن الادویه راجع به فندق چنین آمده است:
میوه درختی است کوهستانی که در صحرا و باغها بهندرت میروید و مخصوص نواحی بسیار سرد است. مغز تازه آن سفید و کهنه آن مایل به زردی است. طبیعت آن گرم و خشک است. مقوی امعا، بهخصوص جوهر دماغ (مغز) و دافع سموم است. مصرف آن با عسل جهت سرفه مزمن و بوداده آن با اندکی فلفل، تسکین دهنده زكام و زیاد خوردن آن مضر معده و قی آور است. همچنین دارای اثر تقویت قوای جنسی و مصرف آن با انجیر و شراب جهت پادزهر عقرب نافع است. مالیدن روغن آن روی محل گزش عقرب و رتیل موجب تسکین میشود. پوست سبز فندق قابض بسیار خوبی است و برای درمان اسهال و اسهال کهنه مفید است.
ترکیبات مهم:
هر ۱۰۰ گرم دانه فندق خشک حاوی مواد زیر است:
انرژی: ۶۵۰ کیلوکالری
چربی: ۶۰ گرم
کربوهیدراتها: ۲۰ گرم
پروتئین: ۱۶ گرم
الیاف گیاهی (فیبر): ۴ گرم
پتاسیم: ۹۰۰ میلیگرم
فسفر: ۴۰۰ میلیگرم
کلسیم: ۲۵۰ میلیگرم
سدیم: ۲ میلیگرم
آهن: ۵/۳ میلیگرم
ویتامین B1: 3/0 میلیگرم
ویتامین B2: 5/0 میلیگرم
ویتامین:c ۶ میلیگرم
همچنین، میزان خاکستر فندق حدود ۲/۵ تا ۳ درصد و میزان آب دانه کاملاً رسیده و موجود در بازار بهطور متوسط حدود ۸ تا ۹ درصد است.
نکات قابل توجه:
۱- روغن دانه فندق بویی مطبوع و طعمی ملایم دارد و به رنگ زرد کمرنگ با وزن مخصوص حدود ۰/۹۱۵ است و در تغذیه، نقاشی و بهعنوان حامل در صنایع بهداشتی و دارویی مصارف زیادی دارد.
۲- بزرگترین تولید کننده فندق در جهان کشور ترکیه است که بیش از ۷۵ درصد تولید جهانی را بر عهده دارد. تولید سالانه فندق این کشور ۶۲۵۰۰۰ تن است.
٣- فندق برای معدودی از افراد آلرژی زاست.
۴- مغز فندق تازه سفیدرنگ و کهنه آن زردرنگ است.
۵- ماده آلرژی زای فندق نوعی گلیکوپروتئین است که در بعضی افراد باعث آزاد شدن هیستامین و ایجاد حساسیت میگردد.
۶- مصرف متعادل فندق عارضهای ندارد، ولی مصرف زیاد آن باعث استفراغ، نفخ، مشکلات معده و سردرد میشود.
٧- نوع و میزان مواد ضروری و مهم، از جمله ویتامینها و بهخصوص املاح و عناصر حیاتی در فندق حاکی از ارزش این خشکبار است و مصرف مرتب آن در رژیم غذایی و بهخصوص کودکان و نوجوانان مفید است.
8- در ترکیبات مهم فندق به میزان قابل توجهی فسفر وجود دارد. از طرفی در متون قدیمی از جمله ابنسینا و مخزن الادویه به روشنی از اثرات خوب آن بر مغز اشاره و مصرف آن توصیه شده است.
نکته مهم:
بیشترین میزان تأثیرگذاری گیاهان دارویی متعلق به عصاره گیاهان دارویی است و بعدازآن میتوان به مکملهایی نظیر کپسولها اشاره کرد. کمترین میزان اثرگذاری هم متعلق به عرق و چای و دمنوش است.
امیدوارم که اطلاعات خوب و مفیدی در اختیار شما قرار داده باشیم با نظر دهی و امتیازدهی مارو از کیفیت مطالب آگاه نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت فروشگاه محصولات ارگانیک آشا مراجعه نمایید و برای کسب اطلاعات در مورد محصولات ارگانیک میتوانید با شماره 09120038341 مشاور فروشگاه ارگانیک آشا تماس بگیرید یا از طریق تلگرام، اینستاگرام با ما در ارتباط باشید.
خواص بی نظیرفندق تازه چیست؟
منابع اطلاعات:
کتابها و مقالات گیاهان دارویی
فروشگاه محصولات ارگانیک آشا
موسسه کار آفرینی دکتر زرقانی