طب گیاهی و استفاده از گیاهان برای ساخت داروهایی جهت تسکین و درمان بیماری ها، ریشه در گذشته های دور در کشورهای همچون ایران، چین، هند، آمریکای شمالی و … دارد. اما گیاهان دارویی چیست؟ تفاوت گیاهان دارویی با داروهای گیاهی در چیست؟ در ادامه مطلب به بررسی کامل این موضوع خواهیم پرداخت.
گیاهان دارویی
از قسمت هایی از گیاهان همچون برگ، گل، ساقه و حتی ریشه آنها برای مصارف درمانی استفاده می شود. به هر روشی می توان از خواص گیاهان بهره گرفت. به طور مثال می توان از تازه یا خشک این گیاهان استفاده کرد؛ همچنین می توان آنها را دم کرد. در گذشته به دلیل اینکه داروهای شیمیایی موجود نبود، مردم به هر طریقی از گیاهان دارویی برای درمان بیماری های خود استفاده می کردند.
داروهای گیاهی
برای تولید دارو بر اساس گیاهان دارویی، شرکت های داروسازی عصاره مفید یک الی چند گیاه را به شیوه های علمی و به وسیله آزمایشگاه جدا می کنند. بعد از آن، این عصاره ها با هم و با استفاده از مواد دیگر ترکیب می شوند. متخصصان در این حوزه، داروهای گیاهی را بر اساس همه مواد استفاده شده در آن برای دیگران تجویز می کنند.
داروهای گیاهی، بر اساس عصاره گیاهان دارویی تولید می شوند
اشتباه متداولی که در بین افراد مختلف وجود دارد این است که در پاسخ این سوال که تفاوت گیاهان دارویی با داروهای گیاهی در چیست؟ می گویند تفاوتی وجود ندارد.
درواقع گیاهان دارویی مانند رازیانه، دارچین، هل و زیره می باشند که بعضی از فواید درمانی که دارند معمولا یا بی ضرر هستند یا کم ضرر. در صورتی که داروهای گیاهی از تبدیل بعضی از گیاهان به دارو بدست می آیند. این فرآیند در کارخانه های داروسازی و روندی استریل شده و خاص صورت می گیرد.
تفاوت گیاهان دارویی با داروهای گیاهی
با پاسخ هایی که راجع به سوال تفاوت گیاهان دارویی با داروهای گیاهی در چیست؟ داده شد، باید عرض کنیم که حق فروش گیاهان دارویی فقط با عطاری ها می باشد. تعداد این گیاهان مشخص است و در این سالهای طولانی، خواص خود و اینکه کم عارضه ترین مواد درمانی هستند را به اثبات رسانده اند.
عطاری ها مجاز هستند تا گیاهانی همچون گل گاو زبان، که تاثیر آن بر تسکین آرامش اعصاب مشخص است؛ یا زیره که راه حلی موثر برای مشکل نفخ می باشد را با توجه به تجربه های بسیاری که دارند بفروشند. قطعا مصرف زیاد هر نوع دارویی، چه گیاهی یا شیمیایی می تواند برای بدن مضر باشد.
از این رو مصرف گیاهان دارویی هم باید بر طبق قاعده و دستور خاص خود باشد. تقریبا می توان گفت که 95 درصد از داروهای گیاهی را هم می توان بدون نسخه دریافت کرد.
بدین معنا که این داروها را می توان از داروخانه دریافت کرد بدون اینکه نیازی به نسخه داشته باشند؛ زیرا عوارضی هم در پی ندارند. 5 درصد داروهای دیگر برای دریافت نیاز به نسخه دارند؛ زیرا در صورتی که طبق دستور خود مصرف نشوند عوارضی برای بدن در پی خواهند داشت.
دو نکته مهم:
1. ممکن است یک گیاه دارویی به چند بخش تقسیم بندی شود. به طور مثال امکان دارد گل، ریشه و دانه آن تاثیرات متفاوتی با یکدیگر داشته باشند و از آنها برای بیماری های مختلفی استفاده شود.
2. گیاهان دارویی به طور کامل بی خطر نیستند. این گیاهان از دستورات خاصی همچون موارد مصرف و منع زیادی برخوردار هستند که با توجه به شرایط روحی و جسمی هر فرد، مقدار مصرف و نوع درمان آن متفاوت است.
کلام آخر
در حال حاضر تقریبا 150 داروی گیاهی که نیاز به نسخه ندارند در داروخانه ها قابل تهیه هستند. همچنین تقریبا 200 گیاه دارویی برای فروش بدون نسخه در عطاری ها وجود دارد.
در عطاری ها، تنها گیاهان دارویی به فروش می رسند که آنها را تغییر نداده باشند.