تاثیر شرایط اکولوژیک بر گیاهان دارویی
کمیت و کیفیت مواد مؤثر و درنتیجه آثار درمانی گیاهان دارویی بستگی تنگاتنگی به شرایط زندگی و رشد گیاهان دارد. این عوامل شامل درجهی حرارت محیط، رطوبت، میزان آفتاب، جنس زمین و ارتفاع محل رشد میباشند.
درجهی حرارت محیط و تاثیر شرایط اکولوژیک بر گیاهان دارویی:
درجهی حرارت محیط در مناطق مختلف، متفاوت است. بهطور مثال در ایران در فصول مختلف از حداقل ۳۵ – درجه در زمستان تا حدود ۵۰ درجه در تابستان تغییرات درجهی حرارت وجود دارد که از ویژگیهای ارزشمند فلور ایران است. همین امر باعث شده است تا تنوع کمنظیر گیاهان را در ایران داشته باشیم.
رطوبت و تاثیر شرایط اکولوژیک بر گیاهان دارویی:
میزان رطوبت در مناطق کویری و خشک، سواحل، جنگلها، نواحی کوهستانی و دشتها باهم متفاوت است. باوجودی که حیات هر موجود و گیاه وابسته به آب است ولی میزان نیاز هرکدام به آن، متفاوت است. گیاهانی در کویرها وجود دارند که با کمترین میزان باران و یا آب، دارای بهترین مواد مؤثر میباشند؛ مثلاً اسانس گیاهان نواحی خشک کیفیت بهتری نسبت به مناطق مرطوب و بارانی دارد؛ چراکه شبنم و باران میتواند مقداری از اسانس گیاهان را شسته و کیفیت آنها را تغییر دهد؛ درصورتیکه در نواحی خشک این پدیده وجود ندارد.
میزان آفتاب:
اصولاً عمل فتوسنتز و اکثر تغییر و تبدیلهای مواد در گیاهان، با آفتاب صورت میگیرد. وجود آفتاب از ارکان اصلی رشد و نمو گیاه و تولید مواد مؤثر در آن است. با توجه به این موضوع اکثراً گیاهان نواحی شرق دنیا که دارای آفتاب بیشتری هستند از نواحی غربی بهترند. به پیروی از همین اصل، اکثر گیاهان ایران با توجه به آفتاب فراوان، از مرغوبیت بهتری برخوردارند.
جنس زمین:
زمین در نواحی مختلف حاوی املاح کاملاً متفاوت است. با توجه به اینکه ریشهی هر گیاه در خاک وجود دارد و از این راه تغذیه میکند، وجود املاح مورد لزوم گیاه در رشد و نمو و کمیت و کیفیت مواد مؤثر، سرنوشتساز است. گاهی دیده میشود که گیاهانی دارای رشد خوبی در زمینهای مختلف هستند ولی ازنظر مواد مؤثر دارویی، متفاوت میباشند. جنس خاک برای تولید مواد مؤثر و درنتیجه اثرات ایده آل گیاه از عوامل اصلی است. این موضوع را نمیتوان از شکل گیاه تشخیص داد؛ به همین دلیل گیاهان همسان که در بازار وجود دارند دارای آثار یکسانی نیستند و حتی ممکن است بدون اثر نیز باشند. برای کشتهای وسیع صنعتی باید آزمایش خاک صورت گیرد تا مناسب بودن محل برای رشد گیاه مشخص شود.
ارتفاع محل:
اصولاً خانوادههای گیاهی گوناگون در بلندیهای مختلفی رشد میکنند؛ مثلاً اكثر گیاهان خانوادهی جعفری در ارتفاعات ۱۵۰۰ متر از سطح دریا به بالا، دارای رشد خوبی هستند. مسئلهی ارتفاع محل رشد نهتنها در ادامهی زندگی گیاه اهمیت دارد؛ بلکه در کمیت و کیفیت مواد آن نیز تأثیرگذار است. از دلایل دیگر وجود تنوع گیاهان در ایران، نامسطح بودن و وجود ارتفاعات مختلف در این سرزمین است.
نکته مهم:
بیشترین میزان تأثیرگذاری گیاهان دارویی متعلق به عصاره گیاهان دارویی است و بعدازآن میتوان به مکملهایی نظیر کپسولها اشاره کرد. کمترین میزان اثرگذاری هم متعلق به عرق و چای و دمنوش است.
امیدوارم که اطلاعات خوب و مفیدی در اختیار شما قرار داده باشیم با نظر دهی و امتیازدهی مارو از کیفیت مطالب آگاه نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت فروشگاه محصولات ارگانیک آشا مراجعه نمایید و برای کسب اطلاعات در مورد محصولات ارگانیک میتوانید با شماره 09120038341 مشاور فروشگاه ارگانیک آشا تماس بگیرید یا از طریق تلگرام، اینستاگرام با ما در ارتباط باشید.
منابع اطلاعات:
کتابها و مقالات گیاهان دارویی
فروشگاه محصولات ارگانیک آشا
موسسه کار آفرینی دکتر زرقانی