بیدخشت و خواص مفید آن
نامهای فارسی: بیدخشت، بیدانگبین
نام علمی: Salix excelsa
نام عمومی: Willow mann
نامهای مترادف: Salix australior Salix varifolia Salix fragilis
نام خانواده: Saliceae (بید)
گیاهشناسی بیدخشت و خواص مفید آن:
بیدخشت یا بیدانگبین، تکههای جامد بیشکل به رنگ سفید مایل به شیری است که از روی نوعی بید با نام علمی Salix excelsa که به نامهای محلی فوکا (در سختسر و تنکابن)، فک در مازندران و وی (وی دار) در گیلان مشهور است، به دست میآید. درخت مربوطه از خانواده درخت بید است. بیدخشت که نوعی مان محسوب میشود، به علت داشتن مواد قندی، شیرین است و گاه با تکههایی از برگ گیاه (یا ناخالصیهای دیگر) همراه است.
اینگونه بید با نامهای مترادف Salix varifolia Salix fragilis و Salix australior نیز مشهور است. درخت مربوطه شباهت زیادی به بید معمولی Salix alba دارد، اما از آن کوچکتر است. برگها، برعکس بید معمولی، کرک ندارند و سطح روی آنها سبز تیره و سطح زیرین، سبز روشن است. اینگونه بید در جنگلهای شمال ایران، از ده چهل چای مینودشت تا آستارا، در مناطق نیمهخشک و مرطوب استپی، از ارسباران و آذربایجان غربی و کردستان تا لرستان، اراک، فارس، کرمان، شمال خراسان و تا یزد و کرج پراکندگی دارد.
حشره تولید کننده بیدخشت که از شیره اینگونه بید استفاده نموده و پس از تغییراتی آن را روی تنه درخت ترشح میکند، به نام شته بزرگ بید (از دسته شتههاست) با نام علمی Tuberolachus salignus مشهور است. این ترشحات که بهصورت تودهای روی تنه درخت قرارمی گیرند به نام شیرخشت معروفاند و پس از خشک شدن جمعآوری و به بازار عرضه میشوند.
نوع درخت و حشره مربوطه، همچنین مراحل انجام و تجزیه این ماده در سال ۱۳۷۳ توسط مؤلف و همکاران مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت. این تحقیق که با مشکلات خاصی هم روبهرو بود، موفق به رازگشایی این پدیده طبیعی که ابهامات زیادی در مورد آن (ازجمله نوع گونه بید) وجود داشت، شد. همچنین در این تحقیق مشخص گردید که تولید بیدخشت بستگی زیادی به شرایط آب و هوایی و جغرافیایی محل تولید مان دارد و این ماده نمیتواند در همهجا تولید شود.
داروشناختی و اثرات مهم:
این ماده که بهراحتی در آب حلشده و شیرین است، در طب سنتی ایران برای پایین آوردن تب، بهعنوان ملین و خنک کننده مورد استفاده قرارمی گیرد.
ترکیبات مهم بیدخشت چیست؟
در تجزیه و شناسایی مواد مهم بیدخشت مشخص شد که مهمترین قندهای موجود در آن گلوکز، فروکتوز و ساکارز میباشند.
نکته مهم:
بیشترین میزان تأثیرگذاری گیاهان دارویی متعلق به عصاره گیاهان دارویی است و بعدازآن میتوان به مکملهایی نظیر کپسولها اشاره کرد. کمترین میزان اثرگذاری هم متعلق به عرق و چای و دمنوش است.
امیدوارم که اطلاعات خوب و مفیدی در اختیار شما قرار داده باشیم با نظر دهی و امتیازدهی مارو از کیفیت مطالب آگاه نمایید. برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت فروشگاه محصولات ارگانیک آشا مراجعه نمایید و برای کسب اطلاعات در مورد محصولات ارگانیک میتوانید با شماره 09120038341 مشاور فروشگاه ارگانیک آشا تماس بگیرید یا از طریق تلگرام، اینستاگرام با ما در ارتباط باشید.
منابع اطلاعات:
کتابها و مقالات گیاهان دارویی
فروشگاه محصولات ارگانیک آشا
موسسه کار آفرینی دکتر زرقانی